De Kathedraal van Valencia

Valencia heeft een prachtig historisch centrum waar je het beste te voet doorheen kunt dwalen. Een highlight die je absoluut niet mag overslaan is de Kathedraal van Valencia. De Kathedraal is een gebouw wat je niet gauw mist, het is namelijk het grootste gebouw aan Plaza de la Reina. Plaza de la Reina is een plein in het centrum van de stad waar je tevens ook de hoofdingang vindt van de Kathedraal.

Historie – Terug de geschiedenis in

De geschiedenis van de Kathedraal gaat terug naar de tijd dat de Moren aan de macht waren in de regio van Valencia. Valencia kende vier onafhankelijke periodes, de laatste periode vond plaats van 1229 tot 1238. Op 28 september 1238 gaf de stad zich over aan Koning Jaime l, ook wel de Veroveraar genoemd, en op 9 oktober 1238 werd de stad Valencia de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Valencia. In die tijd stond op de plek van de kathedraal een moskee! Het ging om de moskee met de naam Balansiya. Na de verovering werd er al vrij snel een plan gemaakt om van de moskee een Kathedraal te maken, een kathedraal dat gewijd is aan de heilige maagd Maria.

De Kathedraal van Valencia

De eerste steen van de Kathedraal werd uiteindelijk in 1262 gelegd en heeft heel wat bouwjaren gekend wat terug is te zien door de diverse details en bouwstijlen. Juist dat maakt de kathedraal een parel van de stad! De kathedraal kan je vanuit verschillende hoeken bewonderen, het grenst namelijk aan drie verschillende pleinen: Plaza de la Reina, Plaza de la Almoina en Plaza de la Virgen. Aan elk plein is er een toegangspoort van de kathedraal te vinden, in totaal drie deuren. De hoofdingang van de kathedraal is een metalen deur in barok stijl. De toegangspoort wordt ook wel La Seu genoemd en vind je aan Plaza de la Reina. Bij binnenkomst in de kathedraal valt gelijk de excentriek altaar op dat met veel kleur en goud is gebouwd. Aan Plaza de la Almoina de paleispoort te bewonderen dat gebouwd is in een Romaanse stijl. Dit is de oudste deur van de kathedraal! En aan Plaza de la Virgen heb je de apostel poort wat gebouwd is in een Gotische stijl waarvan de bouw in 1300 begon. 

Museum van de Kathedraal

De kathedraal heeft naast een mooi altaar ook een museum, en verschillende kapelletjes dat je door het kopen van een entreekaartje kunt bekijken. Het museum herbergt vele kunstschatten zoals diverse beelden die je kunt bekijken maar ook schilderijen van onder andere kunstenaar Francisco Goya. Ook is het de bewaarplaats van de heilige graal, een kelk dat sinds de 15de eeuw in Valencia bevindt wat maakt dat de kathedraal één van de populairste bezienswaardigheden is. 

Watertribunaal – El Tribunal de las Aguas

De apostel poort, Puerto de los Apostoles, is ook de ingang voor het watertribunaal. Dit is het oudste juridische bijeenkomst van Europa, een traditie dat sinds 2009 op de Culturele Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Leuk om te weten is dat het watertribunaal, El Tribunal de las Aguas nog elke donderdag plaatsvindt! Elke donderdag om 12.00 uur wordt deze bijeenkomst van het watertribunaal gehouden. Hier komen acht rechters van het watertribunaal bijeen om te vergaderen over de waterverdeling, en dit kan je gewoon bijwonen op het plein Plaza de la Virgen! 

El Micalet – Klokkentoren

Aan de kathedraal zit de klokkentoren El Micalet de entree van de toren is dezelfde ingang als de kathedraal namelijk de hoofdingang aan Plaza de la Reina. De bouw van de klokkentoren werd gestart in 1381 en werd afgerond in 1425 en heeft een hoogte van 51 meter! Heb jij geen last van hoogtevrees en wil je een spectaculair uitzicht over de stad? Beklim dan El Micalet, met zijn 207 treden is het een aardige klim maar dan heb je ook wel de beste fotospot om je vakantie vast te leggen. 

OPENINGSTIJDEN EN PRIJZEN

Kathedraal en de bijhorende museum
Maandag t/m zaterdag 10.00-18.30 uur
Zondagen en op feestdagen 14.00–18.30 uur

Prijs
€7,00 algemeen tarief
€5,50 kinderen van 3 – 12 jaar, studenten en 65+
€4,00 groepen onder begeleiding van een officiële gids
De prijzen zijn inclusief een audio guide

El Micalet
Zomermaanden – april tot oktober
Maandag t/m zondag 10.00–19.30 uur

Wintermaanden – november tot maart 
Maandag t/m zondag 10.00–18.30 uur
Zaterdag 10.00–19.30 uur
Zondag 10.00-13.00 uur en 17.30-19.00 uur

Prijs 
€2,00 algemeen tarief
€1,50 groepen vanaf 15 personen
€1,00 kinderen tot 12 jaar en mindervaliden

Wil je meer weten over de kathedraal, en of de andere bezienswaardigheden rondom de pleinen in het oude centrum? Boek dan een tour bij ons! Wij nemen je graag mee op pad en vertellen je meer weetjes over de stad!